Este bine sa-ti faci certificat energetic!

Certificatele energetice au devenit obligatorii in Romania pentru vanzarile, cumpararile si inchirierile de case,  apartamente, spatii comerciale si birouri incepand cu 2013, dar cea mai mare parte a romanilor care detin asemenea imobile evita sa-si faca, expunandu-se astfel mai multor riscuri.

De ce nu isi fac proprietarii asemenea acte? Daca-i dam la o parte pe cei care nu vor sa vanda sau sa inchirieze, raman cei care prefera sa ocoleasca legea fie din comoditate, fie pentru a economisi niste bani pe care altfel i-ar plati. Nu in ultimul rand, ii avem pe cei care nu vor sa-si faca un audit intrucat nu vor sa le arate clientilor adevarul, acela ca „stau prost” la capitolul consum, mult mai prost decat pretindeau.

Cu toate astea, riscurile pe care si le asuma cei care evita sa faca acest pas sunt destul de serioase si multi dintre cei „patiti” ar prefera acum sa le fi facut. Iata cateva dintre ele:

1. Te poti „trezi’ cu o amenda usturatoare

Lipsa certificatului energetic atunci cand faci o tranzactie te poate costa scump, iar amenzile ajung pana la 10.000 de lei. In conditiile astea, chiar nu merita sa risti.

2. Nu poti vinde sau inchiria legal

Daca la introducerea certificatelor energetice, in 2011, s-au gasit modalitati de a ocoli obligativitatea, din 2013 legea nu mai permite asa ceva. Daca nu ai certificat energetic, aproape sigur ca nu vei putea sa vinzi sau sa inchiriezi cu deplina acoperire legala. Astfel, singura metoda e sa apelezi la „piata neagra”, asa cum multi proprietari deja fac. De fapt, practica asta e dominanta pe piata inchirierilor, insa asta inseamna ca legea nu te apara in cazul „tepelor”.

3. Nulitatea vanzarii: Risti o „lectie” de proportii

Exista insa si o „portita” in legislatie, prin care se pot totusi face vanzari si inchirieri fara certificate energetice, insa aceasta, mai ales in cazul vanzarilor, se poate dovedi un dezastru financiar. E vorba de faptul ca tranzactiile se pot realiza daca niciuna din parti nu reclama lipsa certificatului energetic. Totusi, ele sunt lovite de nulitate daca ai de-a face cu un cumparator care, din varii motive, decide sa „sparga actele”, adica sa atace vanzarea in justitie pe motivul ca imobilul nu a fost auditat.

Vrei sa risti asa ceva pentru cateva milioane de lei? S-ar putea sa pierzi mult mai mult, mai ales daca ai apucat sa cheltuiesti total sau partial banii primiti. Doar imagineaza-ti ca se intampla asta! Ce faci?

4. Recurgi la „piata neagra”. Nu e mereu bine

Daca nu poti face o tranzactie legal si in siguranta, mai ales inchiriere, o faci si „la negru”. Cu toate posibilele consecinte. Cum sa tragi la socoteala pe cineva care te pacaleste, atat timp cat tu nu ai acte? Te poti trezi in situatii neplacute.

5. Poti pierde tranzactii „pe ultima suta de metri”

Se stie, mai ales la cum se prezinta piata imobiliara acum, este greu sa faci o tranzactie, mai ales o vanzare. Gandeste-te atunci la urmatorul scenariu, care nu e deloc fantezist, ci se intampla in fiecare saptamana, cum orice agent imobiliar iti poate spune: gasesti un client cu bani, aflat in cautare urgenta, si spune ca ar dori imobilul tau. Dar daca el, in timpul in care tu scoti certificatul pe care trebuia sa-l ai deja, o zi-doua, poate trei, gaseste altceva? TOCMAI AI PIERDUT OCAZIA DE A FACE TRANZACTIA.

In concluzie, a nu-ti face un certificat energetic pur si simplu nu merita riscul! Cel mai bine, apeleaza la o firma si rezolva problema!