Certificate energetice: Cum treci rapid de la clasa D la A

Din momentul intrarii in vigoare a legii privind obligativitatea certificarelor energetice, in iulie 2013, aceste acte au devenit necesare pentru orice vanzare, cumparare si inchiriere de locuinte. Incadrarea in clasa A, adica la cel mai inalt nivel din punct de vedere al consumului energetic, reprezinta atuuri care ajuta in eventuale tranzactii.

E si normal, poti obtine un pret mult mai bun daca imobilul pe care il vinzi nu doar ca il ajuta pe viitorul cumparator sa faca economie la caldura si apa, ci ofera si un grad ridicat de confort. Altfel te simti cand e frig afara si cald in casa, nu-i asa! Dar ce faci cand casa, apartamentul sau garsoniera nu se incadreaza in clasa A? Ce faci cand sunt la B sau, mai rau, la C sau D? Evident, ai un dezavantaj in cazul unei tranzactii. Multi ar putea sa renunte, realizand ca vor plati mai mult pentru consumul de energie sau ca vor fi ei nevoiti sa bage ei bani in viitor. Totusi, ai solutii, desi trebuie sa stii ca nu e deloc usor.

Vestea buna e ca poti trece foarte rapid de la clasa D sau E la clasa A. Desigur, pentru asta e nevoie de ceva investitii, insa oricum banii ti-i vei recupera la o eventuala tranzactie sau chiar daca tii locuinta, asta pentru ca economisesti banii pe care i-ai plati suplimentar pentru caldura, luna de luna. Vezi cateva moduri in care sa-ti aduci locuinta de la o clasa inferioara la clasa A, cea mai eficienta energetic:

1. Pune-ti termopane

Daca ai termopane, din start vei elimina o pierdere foarte important, intrucat se stie cat de putin eficiente energetic sunt geamurile obisnuite. In cazul in care vrei eficienta maxima, incearca termompane mai avansate, precum triplu strat sau altele, ele iti aduc si cele mai bune rezultate. Conform normelor, tamplaria exterioara trebuie sa aibe Rmin = 0,77 [mpK/W].

2. Anveloparea blocului

Daca stai la bloc, insista pe langa asociatia de proprietari si pe langa vecinii tai sa intrati intr-un program de anvelopare a blocului, iar o mare parte din costuri e suportata de Ministerul Dezvoltarii Regionale. Daca ai noroc, si primaria va contribui cu fonduri, desi asta se intampla doar in cazul celor mari, cu resurse substantiale.

3. Incalzeste casa scarilor

O alta masura pe care poti sa o iei doar impreuna cu vecinii. tot in cazul in care stai la bloc, e gasirea unei modalitatati prin care sa incalziti „casa scarilor”. Si asta se „puncteaza” substantial de catre auditorii energetici, pentru ca, altfel, pe acolo se poate pierde multa caldura. E foarte important, in contextul asta, sa aveti si o usa de bloc ce se inchide etans, tot pentru a nu lasa frigul sa intre.

4. Polistiren si jos si sus

Izolarea cu polistiren iti poate aduce si ea inca un pas spre clasa A. Daca stai la bloc si nu reusesti sa te intelegi cu vecinii pentru anveloparea intregului bloc, poti s-o faci pe cont propriu. Daca nu reusesti sa o faci pe exterior, fa-o pe interior! Nu e asa de eficienta, dar e mult mai mult decat nimic.

5. Izoleaza-ti podul

Un strat de vata minerala in pod, pentru cei care stau la casa, completeaza o izolare de exceptie. Conform normelor, planseul peste ultimul nivel trebuie sa aibe Rmin = 5,0 [mpK/W], ceea ce inseamna un minim de 20 cm (recomandat 30-35cm) de vata minerala.

7. Asigura-te ca nu ai „punti termice”

Cu alte cuvinte, asigura-te ca nu ai „gauri” intre diversele tipuri de izolatie, ci acestea se imbina, se continua. Poti avea pierderi consistente, altfel.

8. Pune-ti o centrala termica foarte buna

O solutie pentru optimizarea energetica e si folosirea unei centrale de calitate, care sa foloseasca eficient energia.