Certificate energetice: Cum sa gasesti cea mai buna oferta

Piata certificatelor energetice a luat amploare in Romania, mai ales ca din iulie 2013 aceste documente sunt obligatorii pentru orice tranzactii de case, garsoniere sau apartamente, dupa ce Parlamentul a adoptat o lege in acest sens.

Ei bine, de atunci au aparut mii de firme care ofera audit energetic, iar o simpla cautare pe Google iti va arata ca vorbim de o concurenta acerba, judecand dupa numarul de anunturi platite care iti apar.

In fata valului asta de oferte, cum stii sa o alegi pe cea mai buna? Cum te asiguri nu doar ca apelezi la o firma serioasa, care isi face treaba, dar si ca se misca rapid si la un pret convenabil? Sfaturile de mai jos te pot ajuta:

1. Fa un „recensamant” al firmelor si PFA care fac asa ceva

Cauta pe Google societati care ofera serviciul asta, fa o lista din care sa poti alege mai tarziu, in functie de ce ofera. N-ai Internet? Poti sa intrebi la o agentie imobiliara sau la un cabinet notarial, ei colaboreaza cu asemenea firme si iti pot face o recomandare. Mergi la cateva, ca sa ai de unde selecta.

2. Asigura-te ca auditorii energetici sunt acreditati

Cea mai buna solutie e sa-i cauti pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale, acolo e toata lista. Oricum, cere sa vezi actele care dovedesc acreditarea.

3. Orienteaza-te si „dupa ochi”

Un bun indiciu asupra firmei – daca e serioasa sau nu – ar putea fi site-ul sau. Cu cat e mai bine realizat tehnic, mai bine scris, sunt sansele mai mari sa ai de-a face cu profesionisti. N-ai optiunea Internetului? Poate sediul lor iti ofera niste indicii.

4. Cauta pe Internet „reputatia” firmei sau PFA

Odata ce ti-ai ales firma de audit, cauta pe Internet sau intreaba-i pe cei care cunosc piata, astfel incat sa nu fie una neprofesionista sau specializata in „tepe”. Vorba merge repede.

Daca iti acorzi putin timp, vei gasi ceva forumuri pe care se discuta diferitele experiente ale oamenilor cu firmele de audit energetic. Daca auzi lucruri rele in mai multe locuri – dupa ce te asiguri ca nu sunt doar zvonuri negative lansate de concurenta – e clar ca nu vrei sa lucrezi cu asemenea oameni. La urma urmei, sunt banii tai!

5. Cere oferte

In cazul in care nu le au afisate in totalitate pe site, e bine sa iti trimita niste oferte, astfel incat sa poti compara.

6. Cere-le un termen foarte clar.

Multi iti vor spune „cateva zile”. Asta e destul de imprecis si poti sa te trezesti in situatia in care ratezi o vanzare importanta pentru ca nu ai certificatul.

7. Incearca sa negociezi

Intreaba daca fac reduceri si incearca sa negociezi putin. Ai grija la cei care fac reduceri mari din start, e posibil sa nu fie foarte seriosi.