certificat energetic

5 aspecte care au schimbat piata certificatele energetice

Certificatele energetice, introduse in Romania din 2011, care insa au devenit cu adevarat obligatorii pentru toate tipurile de tranzactii imobiliare din tara noastra abia din 2013, au inceput deja sa influenteze piata locuintelor, pe langa faptul ca au „deschis” noi segmente ale economiei ce au legatura cu acest domeniu.

Astfel, vanzarile, cumpararile si inchirierile de imobile au devenit si ceva mai grele, dat fiind ca dureaza mai mult sa ai toate actele in regula, dar si ceva mai scumpe, din cauza costului adaugat.

In schimb, piata imbunatatirilor termice ale locuintelor da semne ca ar beneficia de pe urma acestei masuri. Nu mai vorbim de afacerile de audit energetic, care au „decolat” in Romania si care sunt asteptate ca, pe masura ce tot mai multi romani isi obtin aceste certificare, sa ajunga aproape de 100 de milioane de euro pe an, conform unei estimari facute de revista Capital.

Iata cele 5 schimbari produse de introducerea certificatelor energetice, cu mentiunea ca ele abia incep sa-si faca simtite efectele, intrucat timpul trecut de la implementarea legii e unul scurt si multi incearca inca sa o ocoleasca:

1. Spatiile se vand si inchiriaza mai greu.

Introducerea obligativitatii de a avea un asemenea document inseamna si mai multa „bataie de cap” pentru cei care le comercializeaza sau inchiriaza, dar si un timp mai mare pana la finalizarea tranzactiei. Totodata, asta a schimbat si costurile, asa cum vom vedea.

2. Inchirieri, vanzari si cumparari ceva mai scumpe.

Preturile apartamentelor, garsonierelor sau caselor au crescut si ele, din moment ce in ele e inclusa acum o noua cheltuiala, cea a auditului energetic, care poate ajunge la cateva sute de euro pentru o locuinta ceva mai spatioasa.

3. Piata neagra a luat avant

Cum era de asteptat, multi romani au calculat ca e mai bine sa mearga „la mica intelegere” cu clientii si au preferat sa inchirieze „la negru”, fara a-si mai lua certificate. Au scutit astfel niste bani, chiar daca s-au expus riscului de a fi pacaliti.

Au existat si oameni care au mers chiar mai departe si au vandut imobile fara certificat energetic, un lucru total nerecomandat, intrucat aceste tranzactii, conform noului Cod civil, sunt lovite de nulitate relativa. Cu alte cuvinte, ele pot fi anulate daca cealalta parte reclama faptul ca operatiunea de vanzare-cumparare s-a facut fara dovada auditului energetic. Chiar si asa, sunt multi cei care isi asuma riscul.

4. Constructiile noi sunt mai eficiente

Asa cum era de asteptat, cei care construiesc case si apartamente, au mult mai mare grija sa le optimizeze din punct de vedere energetic. Mai mult, cam toti dezvoltatorii imobiliari au aceasta grija, intrucat sunt constienti ca au mai multe sanse de a vinde daca noile constructii se incadreaza in clasa A.

5. Piata certificatelor creste odata cu cea a anveloparilor

In ciuda faptului ca multi romani prefera sa „fenteze” legea certificatelor, piata acestora se dezvolta continuu, intrucat sunt suficienti cei care aleg (sau sunt nevoiti)sa o respecte.

Odata cu ea creste si piata optimizarilor energetice, in special prin anvelopari de blocuri  au, acolo unde e cazul, anvelopari de interioare.

De ce suntem obligati sa avem certificate energetice

Obligativitatea de a avea certificate energetice pentru tranzactiile de spatii imobiliare am „dobandit-o” odata cu intrarea noastra in Uniunea Europeana, in 2007, intrucat ne-am angajat prin Acordul de Aderare.

Scopul certificarii energetice e unul simplu – trebuie sa ne impulsioneze sa avem spatii mai eficiente energetic, pentru a nu consuma atat de multe resurse si pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera ce rezulta din cele mai multe activitati de incalzire.

De ce nu au fost introduse, in cazul asta, din 2007 aceste prevederi? Ei bine, Romania a reusit sa obtina o derogare de la implementarea acestora, insa doar pentru cativa ani. Astfel, in 2011 a fost introdusa prevederea privind certificatele energetice, insa obligativitatea de a avea unul s-a aplicat doar achizitiilor de cladiri facute prin credite ipotecare.

Lucrurile s-au schimbat insa din 2013, cand trebuie sa ai auditul facut pentru orice tranzactie imobiliara, inclusiv inchirierea imobilelor, locuinte birouri sau spatii comerciale.